Goedkope kleine keuken – centimeterwerk

Soms moet je kiezen. Als je budget niet toereikend is voor een royale woonkeuken, moet je het doen met een klein model keuken. En al helemaal als de ruimte die je voor ogen hebt, niet echt plek biedt voor een volwaardige hoekkeuken. Je mag bijvoorbeeld al blij zijn dat je er een recht keukentje in kwijt kunt, en dan dus ook nog een kleine. Er is gelukkig wel een breed assortiment waar het om een goedkope kleine keuken gaat. Goedkoop, want je bent dan niet 20.000 – 40.000 euro kwijt aan een chique keuken maar besteedt dan slechts een fractie van dat geld.

Benut elke mogelijke ruimte

Voor een goedkope kleine keuken wordt de rit naar de keukenboer met zijn showroom vast teleurstellend. Beter is het om bij dit segment gewoon online naar de mogelijkheden te gaan speuren. Dan merk je meteen dat veel kleine keukens zo’n 140 tot 180 cm aan lengte hebben. Wel zijn er vaak ook bovenkastjes aanwezig. Ook al heb je dus beperkt plaatsingsruimte, door de hoogte in te gaan kun je dan toch nog extra kastjes kwijt. Meet eerst wel even exact de ruimte die je kunt besteden aan het plaatsen van een kleine keuken. In een enkel geval heb je wellicht meer ruimte dan je denkt en zou je de minikeuken nog met een kastbreedte kunnen verlengen.

Een goedkope kleine keuken je kamer binnensteken

Check vooraf aan welke wand je je kleine keuken wilt hebben. Niet elke wand is even geschikt. Heb je maar één blinde muur? Dan kom je uit op een rechte minikeuken. Is er nog een haaks op die muur staand wandje, dan kun je wellicht een hoekkeukentje neerzetten met een lange en een korte kant. Is je keukenruimte een open geheel met je woonkamer, dan heb je meer mogelijkheden. Dan kun je iets de woonkamer in gaan met onderkastjes. Maar heb je een aparte kleine ruimte waar de inbouwkeuken in moet, dan is het zaak ook goed de loop- en sta-ruimte voor het keukenblok te meten. Heb je tussen het werkblad en de tegenovergelegen muur minder dan 70 cm ruimte, dan is dat eigenlijk te weinig om goed langs je keuken te kunnen bewegen. 

Krappe ruimte goed benutten met goedkope kleine keuken

Soms moet je creatief zijn om een goedkope kleine keuken kwijt te kunnen in een ruimte. Heb je niet meer dan 2 bij 1,20 m aan vloeroppervlak, dan kun je je keuken alleen kwijt tegen de wand die 1,20 m lang is. Want zou je je 2 m wand benutten, dan heb je met een keukenblad van slechts 60 cm nog steeds te weinig sta- en loopruimte. Aan een wand van 1,20 m kun je helaas maar twee kastjes van elk 60 cm kwijt. En een van die kastjes reserveer je voor kraan en spoelbak. Dat betekent dat je werkblad erg beperkt is. Wel kun je onder het werkblad dan een vaatwasser kwijt.

Alle benodigde apparatuur toch in je goedkope kleine keuken

Gelukkig kun je ook boven het werkblad nog doorbouwen met bovenkasten. Hier zouden een oven en/of magnetron kunnen staan en liefst dan ook een combi voor in bijvoorbeeld het linker kastje. Rechts kan je in je goedkope kleine keuken dan wellicht een koelkast met vriesvak kwijt zodat je toch alle standaardapparatuur kan bergen.

Ben je ook benieuwd naar de andere mogelijkheden? Bekijk dan ook zeker goedkope complete keuken.