Hoe wordt een eerlijke WOZ waarde in de praktijk bepaald?

moderne villa

Het spreekt voor zich dat je als eigenaar van vastgoed altijd wil kunnen rekenen op een eerlijke WOZ waarde. In het overgrote merendeel van de gevallen zal je tot de vaststelling komen dat deze altijd op een correcte manier wordt bepaald door de stad of gemeente waarin je woont. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook situaties kunnen zijn waarin dit niet het geval is. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer er onvoldoende rekening werd gehouden met negatieve elementen met betrekking tot bijvoorbeeld de ligging waarvan sprake is. Hoe dan ook, wil jij graag meer te weten komen over het bepalen van een echt correcte WOZ waarde? Blijf dan zeker en vast verder lezen. 

Deze factoren bepalen de eerlijke WOZ waarde van je woning

Voordat je kan achterhalen of ervoor jouw eigendom(men) sprake is van een eerlijke WOZ waarde of niet is het natuurlijk uitermate belangrijk om te weten met welke zaken er allemaal rekening wordt gehouden bij het bepalen van deze waarde. In eerste instantie zal er rekening worden gehouden met de algemene kenmerken waarvan sprake is bij je woning. Wat dit betreft zal je dan ook graag rekening willen houden met de hieronder terug te vinden factoren: 

  1. De omvang van de woning;
  2. De gebruiksoppervlakte waarvan sprake is;
  3. De ligging van het pand;
  4. Het bouwjaar van de woning;
  5. Het soort woning waarvan sprake is;
  6. De grondoppervlakte waar het perceel over beschikt;

Bovendien zal er bij het berekenen van een eerlijke WOZ waarde ook altijd de nodige aandacht worden besteed aan de actuele verkoopprijzen die worden gevraagd voor een pand gelijkaardig als die van jou. Het is vooral deze laatste factor die ervoor verantwoordelijk is dat de berekening elk jaar opnieuw dient te worden uitgevoerd. Anders was dit uiteraard niet echt nodig geweest. 

Wat is een eerlijke WOZ waarde dan precies? 

Een eerlijke WOZ waarde is er één die perfect aansluit op de eigenschappen en kenmerken van je woning. Met andere woorden, de WOZ waarde die werd berekend is correct gebaseerd op de eigenschappen waar jouw eigendom over beschikt. Wanneer dat niet het geval is dien je er rekening mee te houden dat je daardoor met nodeloos hoog uitvallende kosten kan worden geconfronteerd en dat kan uiteraard niet echt de bedoeling zijn. Kunnen rekenen op een echt eerlijke WOZ waarde is in de praktijk dan ook zeker en vast altijd ontzettend belangrijk. Zoveel is wel zeker.

Wat wanneer de berekende WOZ waarde niet correct is?

Is er volgens jou geen sprake van een eerlijke WOZ waarde? In dat geval zal je met zekerheid willen weten wat je daar nu precies tegen kan ondernemen. Wat dit betreft kan je er rekening mee houden dat een niet correct berekende WOZ waarde altijd kan worden geprotesteerd. Je doet dit in de praktijk door er een zogenaamd bezwaar tegen aan te tekenen. Van belang om rekening mee te houden is wel dat dit dient te gebeuren binnen de periode van zes weken volgend op de datum van de WOZ beschikking die je ontvangt. Ben je te laat? Dan dien je er rekening mee te houden dat je voor het lopende jaar niet langer een bezwaar in zal kunnen dienen. Hou hier wel rekening mee. 

Meer informatie nodig? Bekijk dan de website van Bezwaarmaker