Dakisolatie zelf of laten doen?

Het dak isoleren is een belangrijke stap als je met het isoleren van je huis bezig bent. Het is ook de laatste stap die je moet zetten, omdat je altijd als eerste de vloer en daarna de muren moet isoleren. Als laatste isoleer je het dak. Op die manier voorkom je dat de vocht uit de kruipruimte in het huis komt en wordt opgesloten. Dat zorgt namelijk voor vochtproblemen, een muffe geur en schimmels. Die problemen wil je absoluut voorkomen. In onze blog vertellen we meer over dakisolatie en of het slim is om het zelf te doen of het te laten doen.

Dakisolatie zelf doen? Voorkom lekkages

Dakisolatie klinkt als een relatief simpele klus, want hoe moeilijk kan het zijn om wat dekens, glaswol of platen EPS tegen het plafond te schroeven en af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten? Maar vergis je niet, want het is een secuur werkje dat ook voor de nodige problemen kan zorgen. Zeker bij een foutieve montage kun je het dak beschadigen en zelfs lekkages veroorzaken. Dus feitelijk is het gewoon een veel beter idee om de klus over te laten aan een expert.

Ineffectieve dakisolatie

Nog een goede reden om de expert in te schakelen heeft te maken met het feit dat een ineffectieve dakisolatie voor minder voordelen zorgt. Je kunt nog steeds last hebben van vochtproblemen en schimmels, de energierekening zakt niet, omdat je nog altijd moet blijven stoken en ook het binnenklimaat krijg je niet op orde. Met een effectieve isolatie geniet je wel van voordelen en heb je er wel jarenlang profijt van.

De juiste gereedschappen en benodigdheden voor dakisolatie

Voor dakisolatie heb je de juiste gereedschappen en benodigdheden nodig. Zonder de juiste gereedschappen loop je snel vast en draag je geen beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril, loop je het risico dat je huid, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken. Voor het isoleren van het dak wordt namelijk vaak gekozen voor dekens of platen van glas- of steenwol. En de vezels die vrijkomen bij het snijden of knippen van de dekens en platen kunnen de problemen die we omschrijven veroorzaken. Dus waarom zou je die ellende op je hals halen als je er ook een specialist voor kunt inschakelen?

Alleen schuin dak is goed zelf te isoleren

Een schuin dak isoleren is dan nog de makkelijkste klus om zelf te doen, maar andere soorten daken, zoals een plat dak, moet je door een expert laten isoleren. Ineffectieve dakisolatie treedt namelijk snel op als je deze soort daken zelf isoleert en zoals eerder geschetst heb je er dan meer ellende dan profijt van. Het isoleren van een dak kost qua installatiekosten ongeveer 30% tot 50% van de totaalprijs. Afhankelijk van voor welke specialist en materialen je kiest. Dat klinkt fors, maar je hebt er ook helemaal geen stress van. Alles wordt netjes voor je gedaan en je krijgt ook nog eens een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Mocht er dan toch onverhoeds iets fout gaan, kun je hier aanspraak op maken. Wat natuurlijk niet mogelijk is als je zelf dakisolatie aanbrengt.