Hoekbank – praktisch en compact in de ruimte

De ruimte waarin je een hoekbank wilt zetten, is behoorlijk bepalend voor de bank die je gaat kiezen. Dan gaat het met name om de grootte van de bank, natuurlijk. En of de hoek linksom of rechtsom gaat. Als je voor een bank staat in een showroom, zie je dat deze of links of rechts naar voren komt. Voor je je lievelingsbank bestelt, moet je er wel zeker van zijn waar en hoe je die in je kamer wilt neerzetten. Soms is de vooruitstekende hoek naar links de oplossing. Maar het kan net zo goed zijn dat je een bank nodig hebt waarvan juist de rechterkant naar voren komt.

Welk formaat hoekbank heb je eigenlijk nodig?

Naast de beschikbare ruimte zou je ook even na moeten denken over het gebruik van banken. Is je woonkamer royaal genoeg en is het bij jou qua gasten en kinderen een zoete inval? Dan zou je een hoekbank met een U-vorm kunnen overwegen. Blijft er wel eens iemand slapen en heb je geen slaapkamer over? Dan is de keuze uit hoeksofa’s met slaapgedeeltes heel praktisch. Ben je eigenlijk alleen samen met je partner thuis? Dan kun je opteren voor een tweezits hoeksofa. En dan heb je natuurlijk ook nog de looks. Ga je voor een stoere lederlook of een mooie neutrale stof? Wil je verstelbare rug- en armleuningen voor je bank? Kan handig zijn bij nek- of rugklachten. Heb je een huishouden met mensen die niet heel groot zijn? Dan zullen die een bank met een ondiepe zit kunnen waarderen. 

De praktische kant

Koop je een hoeksofa, dan kies je voor praktisch. Toegegeven, een hoekbank slokt iets meer ruimte op dan een tweezits of een driezits bank maar… je hebt wel met één meubel te maken. Dat oogt een stuk rustiger dan twee of drie. Hoekbanken kun je vrijstaand neerzetten maar voor de ruimtewerking is het beter om die tegen twee muren te plaatsen. Praktische zaken van zo’n bank zijn verder dat je die als slaapbank kunt benutten of als bergruimte (opberg-box in de bank). Je kunt ook gemakkelijk met twee personen op de bank ‘hangen’, dat lukt niet echt bij een rechte twee- of driezitter.

Plaatsen van een hoekbank

Een hoeksofa mooi in je ruimte krijgen is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur. Wel is er de tip om eerst een wand te selecteren zonder (schuif)deuren. Het hoekgedeelte van de bank zet je tegen zo’n blinde muur aan. Zo oogt je woonruimte namelijk zo groot mogelijk want dan breekt het hoekdeel van de bank de ruimte niet op. Bij een grote woonkamer, zeker eentje van meer dan 45 m2, kun je ervoor kiezen een hoeksofa als een vrijstaand eiland neer te zetten zodat je er omheen kunt lopen. Dit geeft een luxe gevoel.

Materiaal

Last but not least is ook materiaalkeuze een puntje. Heb je kleine kinderen en huisdieren? Dan kies je natuurlijk niet voor een stoffen bank van velvet. Maar de nagels van katten en honden doen het ook niet goed bij een bank in lederlook. Dat is overigens een vrij koel ogende bank terwijl velvet juist warmte en een bepaalde chic benadrukt. Een allemansvriend is de stof Preston, een combi van suède, lederlook en stof. Hoe de bekleding ideaal moet worden, vertelt je huidige woonstijl eigenlijk al. Een hoekbank is een bepalend element in de kamer en daarmee ga je dus niet je eigen interieurstijl detoneren. Wil je zelf de vorm van de bank kunnen aanpassen? Kijk dan eens naar elementenbanken!