Vloerverwarming voor elke ruimte in huis
Steeds meer mensen willen vloerverwarming. Want wie wil er nu geen warme voeten? Een verwarmde vloer zorgt hiervoor, geeft bovendien een evenredige verdeling van warmte in de woning en zorgt voor minder luchtcirculatie waardoor de luchtkwaliteit beter is. Om verwarming in een vloer aan te leggen is het niet meer nodig om je hele huis te verbouwen. Ben je van plan om te verbouwen dan kun je kiezen uit een water gedragen of een elektrisch verwarmingssysteem. Welke het beste is hangt onder andere af van het budget dat je wilt uitgeven. Een water gedragen verwarmingssysteem is moeilijker aan te leggen en duurder in aanschaf. De meeste watergedragen verwarmingssystemen worden aangesloten op de cv-ketel die nog werken op gas. Gas wordt steeds duurder en het is de bedoeling dat huizen straks niet meer op het gasnet worden aangesloten.
Verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen
Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen. Welke techniek wordt gebruikt is vooral afhankelijk van de vloer die al in de woning aanwezig is en wat je op de vloer gaat aanbrengen als topvloer. Heb je een betonnen dekvloer liggen dan kun je die vloer laten frezen. In de gefreesde sleuven leg je vervolgens de buizen waar het water door gaat bij een watergedragen systeem of de elektriciteitskabels als je kiest voor elektrisch verwarmen. Is het geen probleem dat de vloer wat hoger komt te liggen dan kun je kiezen om te werken met noppenplaten. Deze leg je op de vloer en daar worden de verwarmingsbuizen of kabels in een slakken patroon ingelegd. De noppenplaten dienen ook als isolatie.
Elektrische vloerverwarmingsmatten
Je kunt ook kiezen om isolatiefolie op de bestaande vloer te leggen waarop je elektrische vloermatten van 4 mm kunt aanbrengen. Over de elektrische vloerverwarmingsmatten kun je egalisatiemortel aanbrengen of direct tegelen. Deze manier van verwarmen wordt momenteel veel gebruikt om de badkamer, douche, slaapkamer of studeerkamer te voorzien van een verwarmde vloer. De elektrische verwarmingsmatten liggen direct onder de topvloer en zorgen binnen korte tijd voor een aangenaam warme vloer. Bijkomend voordeel is dat je de ruimte waar elektrische verwarmingsmatten liggen niet de hele dag warm hoeft te stoken. Er is een uitgebreid assortiment aan producten voor elektrische vloerverwarmingssystemen van Magnum of e-HEAT. Deze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een duurzame kwaliteit. Energie zuinig verwarmen staat bij de ontwikkeling van deze producten voorop. Naast het verwarmen van vloeren kent elektrisch verwarmen ook andere toepassingen zoals wandverwarming, spiegelverwarming, lintverwarming en plafondverwarming.
Watergedragen verwarmingssystemen
Vloerverwarming kan ook worden gerealiseerd met een water gedragen verwarmingssysteem. De verwarmingsbuizen worden dan in de vloer verwerkt en door middel van een verdeler aangesloten op een cv-ketel, een warmtepomp of op blok- stadsverwarming. Het water dat door de verwarmingsbuizen loopt is maximaal 40o C. Als de temperatuur van het water dat vanuit een cv-ketel komt hoger is dan 40o C moet dat worden gemengd. Er zijn mengverdelers met circulatiepomp waarbij een thermostaatventiel het retourwater met het aanvoerwater mengt. Dit is het hoogtemperatuur (HT) systeem. Bij een laagtemperatuur (LT) systeem ligt de watertoevoer temperatuur tussen de 40o C en 65o C. Heeft het water de juiste warmte (40o C), het open LT systeem, dan wordt een verdeler met primaire aansluiting gebruikt om drukverlies tegen te gaan. Is de watertemperatuur te hoog (LTV systeem) dan moet de verdeler zijn voorzien van een regelventiel om water te mengen.