Voordelen donzen dekbed

Ben jij op zoek naar een nieuw dekbed en weet je niet goed welk type te kiezen? Er zijn verschillende soorten dekbedden met verschillende eigenschappen. Eén van die opties een dekbed met dons. Dons is een natuurmateriaal en heeft specifieke eigenschappen waar het gaat om zorgen dat jij warmte krijgt in de winter en verkoeling in de zomer. Overweeg je om een donzen dekbed aan te schaffen en wil je hier meer over weten? Wij hebben alle voordelen van een dekbed met donsveren voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel is je keuze snel gemaakt! 

Natuurlijk materiaal

Een donzen dekbed bestaat uit 100% natuurlijke donsveren. Daarmee is het een natuurlijk materiaal in plaats van synthetisch. Er zijn verschillende soorten dons verkrijgbaar. Zo komt het meeste dons voor dekbedden van eenden en ganzen. Voor dekbedden worden de kleine, pluizige veren gebruikt die dicht tegen het lijf van een volwassen vogels aangroeien. En dus niet van de jonge kuikens, zoals vaak wordt gedacht.

Duurzaam donzen dekbed

Een donzen dekbed hoeft geen dierenleed te betekenen. Met RDS-gecertificeerd dons heb je altijd dons in je dekbed zonder dierenleed. Het dons is dan afkomstig van slachtafval en niet van dieren die worden gehouden om hun veren. Daarnaast kun je kiezen voor nationaal en Europees dons. Dat is duurzaam en verantwoord en voorkomt vervuiling door onnodig lange afstandsvervoer.

Geef huisstofmijt geen kans

Met een donzen dekbed geef je huisstofmijt geen ruimte om je dekbed binnen te dringen. Dons is geen voedingsbodem voor huisstofmijt en daarom kiezen deze diertjes liever een andere voedingsbodem. Daarbij is de stof van dons zo fijn dat er geen mijt doorheen kan. Dus die kiest het hazenpad en levert jou een schoon en hygiënisch dekbed op.

Verkoelend in de zomer

Door de eigenschappen van het dons is een donzen dekbed verkoelend in de zomer. Het materiaal is vochtregulerend wat voorkomt dat je onnodig en overmatig gaat zweten tijdens warme nachten. Daarnaast werkt dons goed ventilerend waardoor het ook als het warm is verkoeling geeft. Een dekbed van dons voelt dan ook niet snel klam aan, dat kun je met een synthetisch dekbed wel ervaren. Het materiaal ademt goed en neemt vocht op. Zeker als je kiest voor een dunner dekbed in de zomer slaap je heerlijk als het warm is.

Warmte vasthoudend in de winter

Een ander voordeel van een donzen dekbed is dat het in de winter juist de warmte vasthoudt en jou dus ook warm en comfortabel houdt. Dons werkt isolerend en zorgt voor een temperatuur die aangenaam is. Daarbij kun je variëren in de dikte van de vulling. Hoe zwaarder hoe meer veren er in het dekbed zitten en hoe warmer. Waarbij het niet zomaar zo is dat meer veren beter is. Het gaat met name om de grootte van de donsvlokken. Een dekbed dat gevuld is met grotere donsvlokken geeft een betere kwaliteit en houdt de warmte beter vast. Let dus bij de aanschaf op het soort donsvlokken waarmee het dekbed