Doe dingen lekker zelf toch

Ik ga binnenkort handhei huren. Waarom denk je dat ik binnenkort handhei huren ga huren? Omdat dingen zelf doen veel meer voldoening oplevert dan het laten doen door een machine. In mijn ouderlijk huis bijvoorbeeld hadden we een composthoop. Eentje die mijn pa was begonnen te groeien toen hij naar het adres toe verhuisde. Ik heb bijna mijn hele leven daar gewoond en een paar jaar voordat ik uit huis ging hebben we de hele composthoop afgegraven om de tuin te bemesten. We hadden daar wel twee dagen voor nodig en het was urenlang graven en kruien.

Voldoening is wat geldt

Maar toen we klaar waren voelde ik me super goed. Het was gewoon een goed gevoel om te zien hoe we al dat compost dat er jarenlang in afwachting heeft gelegen over de tuin verspreid gezien te hebben. Mijn pa was super trots op hoe we dat hebben klaargespeeld. Zat echt weken te genieten van de tuin en hoe alles mooi aan het groeien was. Bij de bovenstaande tekst draaide het erom wat mij en mijn vader voldoening gaf. Voor ons was dat het afgraven van zo een composthoop maar voor verschillende mensen is het verschillende dingen.

Wat is het nut van alles uiteindelijk?

Ik speelde ooit een spel When the Darkness comes. Dit spel ging over iemands angststoornis en depressie maar aan het einde vroeg het wat jouw (als speler) grootste doel was. Je kon kiezen uit allemaal verschillende dingen. Het spel vertelde direct na de keuze dat ze allemaal zinloos waren maar eigenlijk is dat een probleem voor heel erg veel mensen. Veel mensen wordt aangepraat dat er een bepaald doel is maar mijn vader vertelde mij altijd dat je je eigen doel moet bepalen want het universum is een koude plek. Dat klinkt misschien verkeerd maar het idee is dat je juist de gave hebt als mens om de wereld een warme plek te maken.